Wat te doen bij acute tandvleesontsteking?

Wat te doen bij acute tandvleesontsteking?

Bij tandvleesontsteking verwijdert je tandarts alle tandplak en tandsteen (verharde tandplak) van je gebit om de ontsteking te verhelpen. Eventueel moet je daarna een mondspoeling op basis van chloorhexidine gebruiken. Hierdoor wordt je mond grondig ontsmet. Dit helpt de ontsteking te genezen.

Kun je tandvlees wegpoetsen?

Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Ook ontstoken tandvlees (parodontitis) is een oorzaak van terugtrekkend tandvlees. Ontstoken tandvlees ontstaat door een slechte mondhygiëne.

Hoe kan het dat je tandvlees pijn doet?

De pijnlijke plek goed borstelen of stokeren kan helpen. Mocht dit niet helpen, dan kunt u bij de tandarts terecht. Deze kan het ontstoken tandvlees voor u uitspuiten met een waterstofperoxide-oplossing, zodat de pijn overgaat.

Hoe komt ontstoken tandvlees?

De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten en bacteriemassa (biofilm) op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen.

Kan je tandvlees zakken?

Bijna iedereen heeft wel last van terugtrekkend tandvlees. Teruggetrokken tandvlees is een aandoening waarbij de wortels van je tanden bloot komen te liggen en daardoor kwetsbaarder worden. Een lichte vorm van teruggetrokken tandvlees kun je zelf prima behandelen.

Kan je tandvlees aangroeien?

Helaas kan teruggetrokken tandvlees niet meer vanzelf terugkomen. Weefsel wat weg is blijft weg en zal niet meer aangroeien. Het is erg belangrijk om uw gebit goed schoon te houden. Tandhalzen komen bloot te liggen door terugtrekkend tandvlees.

Wat kun je doen tegen terugtrekkend tandvlees?

Teruggetrokken tandvlees is een aandoening waarbij de wortels van je tanden bloot komen te liggen en daardoor kwetsbaarder worden. Een lichte vorm van teruggetrokken tandvlees kun je zelf prima behandelen. Wanneer teruggetrokken tandvlees daarentegen te ernstig wordt, is het alleen nog te herstellen met een ingreep.

Hoe lang duurt parodontitis behandeling?

De behandeling bij parodontitis valt of staat bij een goede mondhygiëne. De plak en tandsteen onder het tandvlees zal door de tandarts en/of mondhygiënist verwijderd moeten worden. Dit is een arbeidsintensieve behandeling waarbij vier zittingen van een uur geen uitzondering zijn.

Back To Top