Wat is een zwarte moedervlek?

Wat is een zwarte moedervlek?

Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen (melanocyten). Pigmentcellen komen vooral voor in de huid. In groepjes bij elkaar vormen zij een moedervlek. Bij een melanoom verandert een groep pigmentcellen in kankercellen.

Wat is een onrustige moedervlek?

Kenmerkend is dat de vorm en kleur regelmatig zijn. Onrustige moedervlekken Een onrustige moedervlek is onregelmatiger van vorm en kleur, dat wil zeggen verschillende tinten bruin naast elkaar in dezelfde moedervlek. Vaak is er ook sprake van een roodachtige verkleuring, meestal in de rand.

Wat is een kwaadaardige moedervlek?

Als de verdachte moedervlek een melanoom is, krijgt u altijd nog een 2e operatie. De arts haalt dan extra huid weg om de kans op terugkeer van het melanoom te verkleinen. De arts snijdt bij de 1e operatie niet meteen meer huid rondom de moedervlek weg, omdat op dat moment nog niet zeker is dat het een melanoom is.

Wat betekent een korstje op een moedervlek?

Als een moedervlek groeit, jeukt of pijnlijk is, als er korstjes op ontstaan, als hij gaat bloeden of als een moedervlek verandert van kleur of vorm – dan kan er iets aan de hand zijn. Bij twijfel over of er sprake is van een kwaadaardige moedervlek (melanoom), wordt de moedervlek verwijderd en onderzocht.

Wat te doen bij verdachte moedervlek?

Bij een moedervlek met één of meer van de volgende verschijnselen moet u contact opnemen met uw huisarts:

  1. als de moedervlek niet mooi regelmatig van vorm is, of niet scherp afgegrensd;
  2. als de moedervlek onregelmatig van kleur is, zeker als er ook andere kleuren dan bruin zijn, zoals blauw, rood, zwart of wit;

Wat is de oorzaak van rode moedervlekken?

Experts hebben een verband gelegd met lever problemen. Ze worden ook veroorzaakt door slechte diëten, waarbij gifstoffen zich ophopen in je darmen of lever. Rode moedervlekken ontstaan door abnormale groei van kleine bloedvaten. Ze zijn ongeveer 1 tot 4 millimeter groot.

Een onrustige moedervlek is een moedervlek die qua vorm, grootte en aspect afwijkt van een normaal uitziende moedervlek. Een normaal uitziende moedervlek is meestal rond en symmetrisch van vorm, heeft slechts 1 of 2 kleuren met regelmatige begrenzingen en is niet groter dan 6 mm in omvang.

Wat is knoflook gebruikt voor moedervlekken?

Knoflook wordt vooral gebruikt voor huidkleurige moedervlekken of bobbeltjes op de huid. Deze groente is rijk aan enzymen die de cellen afbreken die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van pigment. Je kunt het ook gebruiken om de donkere kleur van een moedervlek te verminderen.

Back To Top