Welke betekenis heeft intimiteit voor mij?

Welke betekenis heeft intimiteit voor mij?

Intimiteit en seksualiteit worden vaak samen genoemd. Toch is intimiteit wat anders dan seksualiteit. Vaak wordt intimiteit omschreven als een gevoel van verbondenheid, veiligheid, de ruimte hebben om al je diepste gedachten en gevoelens te delen met een ander.

Wat als de intimiteit weg is?

Een gebrek aan emotionele en/of fysieke intimiteit is problematisch in een liefdesrelatie. Als dat gevoel van verbondenheid weg is raken partners steeds verder van elkaar verwijderd. Het kan bijvoorbeeld voelen alsof je partner er niet voor je is, als je hem of haar nodig hebt.

Kan intimiteit terug komen?

Wat er terug kan komen of kan groeien, is een gevoel van ´houden van´, van tevreden zijn met elkaar. Van het fijn vinden om met elkaar te vrijen, ook al spatten de vonken er niet meer af. Van meer aandacht voor elkaar en diepgaandere gesprekken. Meer intimiteit.

Wat is geborgenheid in een relatie?

Geborgenheid staat vaak in relatie met een bepaalde omgeving of een persoon/personen. Wanneer men zich in de betreffende omgeving of bij de betreffende personen veilig en op zijn of haar gemakt voelt, is dit geborgenheid.

Welke vormen van intimiteit?

¥ Intellectuele intimiteit (delen van ideeën en inzichten in respect en/of ter inspiratie); ¥ Seksuele intimiteit (delen van seksuele verlangens); ¥ Fysieke intimiteit (lichamelijk contact); ¥ Spirituele intimiteit (delen van geloof en waarden);

Hoe word ik weer intiem?

Ga eens een weekend weg, zet de tv uit en ga samen vroeg naar bed – bloot! Ook een beetje afstand doet wonderen. Kies eigen bezigheden en breng meer tijd door met je eigen vrienden. Dat brengt de aandacht weer terug bij elkaar.

Kan mijn gevoel voor mijn partner weer terugkomen?

Dit proces kan wel veel tijd in beslag nemen en soms is er zelfs voor nodig dat je tijdelijk uit elkaar gaat. Ook is het zo, dat het criterium niet zou moeten zijn of je ”gevoel” terug gekomen is. Dat kan maanden tot zelfs een jaar of twee duren, zeker als het gaat om erotische gevoelens of aantrekkingskracht.

Hoe krijg je het gevoel weer terug?

Tips om het gevoel in je relatie terug te krijgen

  1. Hou het niet voor je, maar ga met elkaar in gesprek. Goede communicatie vormt hét fundament van elke relatie.
  2. Ga niet op zoek naar het gevoel dat je ‘toen’ had.
  3. Doorbreek de onderlinge strijd.
  4. Maak tijd voor elkaar en nieuwe herinneringen samen.

Wat is de kern van een relatie?

Intimiteit – het samenzijn met de ander om het samenzijn zelf – zien ze als de kern van de relatie. In deze intimiteit durven de partners zichzelf te zijn en de ruimte in te nemen die ze nodig hebben. Partners weten dat elk conflict wat je samen overwint, de hechting verdiept.

Wat betekent een relatie voor jou?

Een volwassen liefdesrelatie vraagt een gezond evenwicht tussen autonomie en een gevoel van verbondenheid. Juist deze ‘autonomie in verbondenheid’ is het ideaal geworden in hedendaagse relaties: we willen vrijheid, maar we willen ons ook graag verbonden voelen met die ene ander.

Wat betekent intellectuele intimiteit?

Intellectuele intimiteit gaat over het bespreken van wat er in je omgaat. Het is belangrijk om in een relatie je gevoelens naar buiten te kunnen brengen. Dit kunnen zorgen zijn, zoals geld of werk. Maar dit kunnen ook dingen zijn die met spiritualiteit te maken hebben.

Wat is intimiteit in relatie?

Wanneer intimiteit aanwezig is in een relatie, uit zich dat in een wederzijds gevoel van vertrouwen. Je bent deelgenoot van elkaars bestaan. Gedeelde intimiteit schept een sterke band. Je voelt je dicht bij verbonden met de ander en laat de ander ook dichtbij jou komen.

Back To Top