Welke maanden paard ontwormen?

Welke maanden paard ontwormen?

Het is verstandig om bij paarden ouder dan drie jaar twee tot drie keer per jaar mestonderzoek te doen (maart, juni, september) en ze één keer per jaar, in het najaar (november), standaard te ontwormen met een middel dat ook tegen lintworm werkt.

Hoeveel paard ontwormen?

Een paard die geheel op stal wordt gehouden, kan volstaan met maximaal 3x ontwormen per jaar. Paarden die geweid worden, worden 4x per jaar ontwormd. Drachtige merries moeten vanaf 2 maanden voor de geboorte om de 8 weken ontwormd worden.

Welke Wormenkuur paard najaar?

Veel paarden kunnen namelijk een lichte of zeer geringe wormbesmetting zelf onder controle houden. In het najaar adviseren we echter om alle paarden tóch te ontwormen met een combinatiewormkuur (ivermectine/moxidectine + praziquantel = Equimax of Equest Pramox) zonder mestonderzoek.

Hoe lang duurt het voor een wormenkuur werkt paard?

Voor weides waar eerder paarden op liepen, heeft een wachttijd geen zin. Na de ontworming zijn de wormen dood en scheiden ze geen eitjes meer uit. Voor volledig wormvrije (nieuwe) weides – In concreto zijn deze onbestaande of uitzonderlijk zeldzaam. – zou een wachttijd van twee dagen kunnen gerespecteerd worden.

Hoeveel keer moet je veulen ontwormen?

Daarom adviseer ik veulens te ontwormen op 2-2,5 maand leeftijd met het middel fenbendazol. Na de 2-2,5 maand ontworming moet een veulen nog een keer ontwormd worden op 4,5/5 maanden met fenbendazol en ivermectine om naast spoelwormen ook rode bloedwormen aan te pakken.

Hoe weet ik of mijn paard wormen heeft?

Wanneer de wormen eenmaal in de darmen zijn aangekomen, kun je de volgende klachten bij je paard herkennen: lusteloosheid, koorts, een rommelige vacht, vermagering met een opgezette buik, diarree en soms zelfs (zeer heftige) koliek.

Hoeveel kosten ontwormen voor een paard?

Om te voorkomen dat je paard last krijgt van wormen, is het van belang je paard ontwormd of laat een mesttest doen. Een wormenspuit kost ongeveer tussen de 7 en de 25 euro. Om nare ziektes als influenza te voorkomen, is het belangrijk je paard jaarlijks te laten inenten. De kosten variëren per verschillende vaccinatie.

Welk middel ontwormen paard?

Vanaf achttien maanden leeftijd behoort een paard normaal gesproken weerstand opgebouwd te hebben tegen de spoelworm. We adviseren om de paarden in de leeftijd van 6 maanden tot 18 maanden in de winter te ontwormen met moxidectine (Equest) om de ingekapselde rode bloedwormlarven grotendeels te doden.

Welke Wormenkuur voor Bloedworm?

Wormmiddelen met ivermectine zijn de eerste keus bij besmettingen met bloedwormen. Omdat paarden tot 5 – 6 jaar extra gevoelig zijn voor ingekapselde larfjes adviseren wij om dieren van deze leeftijd die in het najaar in besmette weides hebben gelopen in november-december preventief te behandelen met moxidectine.

Hoe lang duurt het voor een wormenkuur werkt?

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt? Eén kuur is meestal voldoende om alle wormen te doden. In de weken na de kuur ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting van uw kind. Als er 2 weken na de herhaalde kuur nog wormen in de ontlasting zitten, overleg dan met de arts.

Welke Wormenkuur veulen?

Bij veulens kan de spoelworm (Parascaris equorum) voor problemen zorgen. Er bestaat in Nederland resistentie van Parascaris equorum tegen ivermectine/ moxidectine preparaten. Daarom adviseren we om veulens tussen 4 en 6 maanden leeftijd te behandelen met Panacur.

Back To Top