Is gewone berenklauw gevaarlijk?

Is gewone berenklauw gevaarlijk?

De berenklauw is niet zo giftig als sommige andere planten, maar de sap van de plant bevat furocoumarinen. Na contact met het sap en zonlicht kan de huid rode jeukende vlakken, zwellingen en zelfs blaren vertonen binnen 48 uur.

Wat zijn de gevaren van een berenklauw?

De brandharen en het sap van de plant kunnen -met name in combinatie met zonlicht- voor heel nare brandblaren zorgen, waar je nog maandenlang last van kunt houden of zelfs blind van kunt worden bij contact met je ogen.

Kan je dood gaan aan berenklauw?

Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) kan veel overlast veroorzaken. Deze berenklauw verdringt inheemse plantensoorten en bevat stoffen die bij beschadiging tot ernstige brandwonden kunnen leiden.

Wat gebeurt er als je een berenklauw aanraakt?

Wat veel mensen niet weten, is dat contact met de berenklauw vervelende gevolgen kan hebben. Als je in aanraking komt met de plant, kun je last krijgen van jeukende rode vlekken of blaasjes. Er kunnen zelfs grote blaren ontstaan. De eerste klachten krijg je vaak pas na 24 uur.

Welke planten zijn giftig voor mensen?

17 giftige planten voor de mens die gewoon in jouw tuin kunnen staan

 1. De anemoon (Anemone)
 2. De blauweregen (Wisteria)
 3. De buxus (Buxus)
 4. De goudenregen (Laburnum anagyroides)
 5. De hulst (Ilex aquifolium)
 6. De hyacint (Hyacinthus orientalis)
 7. De klimop (Hedera helix)
 8. De laurierkers (Prunus laurocerasus)

Is Fluitenkruid giftig?

Geen zorgen, de plant is een van de vele wilde planten die gewoon eetbaar zijn en niet misstaan in een frisse salade. Maar het is wel oppassen geblazen, want een paar familieleden van het fluitenkruid zijn heel erg giftig.

Is berenklauw?

De gewone berenklauw komt van nature in Europa voor. Het is een 90 -150 cm hoge, vaste plant, die veel langs dijken, wegen en bosranden voorkomt maar ook steeds vaker in woonwijken. Berenklauw is een forse plant met gevaarlijk scherpe bladpunten.

Wat kan een berenklauw?

Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Deze letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken.

Hoe lang last van berenklauw?

Na 24 uur ontstaan jeukende rode vlekken of blaasjes. Hierna kunnen grote blaren ontstaan. Die blaren lijken op ernstige brandwonden en genezen pas na één tot twee weken.

Kun je gedroogde berenklauw plukken?

Berenklauwen zijn goed zelf te plukken in Nederland, omdat slootkanten er vaak vol mee staan. Pluk ze uiteraard wel pas wanneer ze helemaal uitgedroogd zijn. Daarnaast moet je ook de binnenkant van de stengels even goed nakijken, aangezien de holle stengels nog wel eens vol met pissenbedden kunnen zitten.

Wat te doen bij een berenklauw?

De blaren dienen als brandwonden te worden behandeld. Het is daarom aan te raden te blaren te spoelen met lauw water en af te dekken met een niet-verklevend wondkompres. Ook kunt u, om de pijn te verlichten, Burnshield brandwondengel op de blaren smeren.

Wat moet je doen bij een berenklauw?

Maar wat moet je dan doen als je een berenklauw aan hebt geraakt?

 1. Was je huid met lauw water en zeep, lezen we op de website van het Rode Kruis.
 2. Zorg dat de blaasjes niet in de zon komen.
 3. Behandel kleine blaren als brandwonden.
 4. Mocht je echt grote blaarvorming hebben, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts.
Back To Top