Wat is een progressieve scoliose?

Wat is een progressieve scoliose?

Bij scolioses van 50 graden of meer is de kromming vaak progressief, wat betekent dat de bocht steeds groter wordt. In een aantal jaren tijd kan een bocht van 50 graden uitgroeien naar 65 graden. Dit willen we voorkomen. Op jonge leeftijd is je rug soepeler en is de kromming makkelijker te corrigeren.

Kan scoliose minder worden?

Soms is het mogelijk om de oorzaak van de scoliose weg te nemen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij beenlengte verschil. Door een hakverhoging onder een schoen kan het beenlengteverschil ongedaan gemaakt worden, waardoor de scoliose verdwijnt. Lichte vormen van scoliose hebben meestal geen behandeling nodig.

Hoeveel graden scoliose operatie?

De orthopeed in de Sint Maartenskliniek in Boxmeer is duidelijk: een operatie is noodzakelijk. Als de kromming meer dan 45 graden bedraagt, kan er bijna niks meer via een brace of korset worden gecorrigeerd en gaan ze opereren.

Wat is congenitale scoliose?

Congenitale scoliose is een afwijking van de wervelkolom met zijwaartse verkrommingen van de rug door aangeboren afwijkingen aan een of meer wervels.

Wat zijn de klachten bij scoliose?

Symptomen scoliose

  • Verminderde longfunctie en daardoor ademhalingsproblemen en vermoeidheid.
  • Gekanteld bekken.
  • Ongelijke benen.
  • Minder soepel kunnen bewegen,
  • Een lager hangende schouder aan één kant.
  • Een ‘bochel’ in de rug ter hoogte van de borst.

Wat is de behandeling van scoliose?

Hoe wordt scoliose behandeld?

  • Observatie: de orthopeed controleert de scoliose regelmatig door een rugonderzoek.
  • Oefentherapie: er worden speciale oefeningen voorgeschreven om de ademhaling en conditie te verbeteren.
  • Bracebehandeling: de verkromming wordt gecorrigeerd met een korset.

Is scoliose een aandoening?

Neuromusculaire scoliose ontstaat op jonge leeftijd. De ziekte is chronisch en wordt steeds erger. Er is sprake van een onbalans in de spieren die zich naast de wervelkolom bevinden. Deze spieren houden de wervelkolom in vorm, wanneer één van de spieren minder kracht heeft kan de wervelkolom krom worden.

Is scoliose ernstig?

Door scoliose kun je de wervelkolom moeilijker bewegen en in ernstige gevallen kan het de werking van de longen beperken. Vooral op latere leeftijd kan scoliose leiden tot pijn en vermoeidheid. Daarnaast vinden patiënten het lastig dat de rug er anders uit ziet.

Hoe lang revalideren na scoliose operatie?

Het weefsel heeft tijd nodig om te herstellen en rustig bewegen is goed daarvoor. Meestal kun je op de dag na de operatie geleidelijk rechtop gaan zitten en kun je op de derde dag uit bed. De fysiotherapeut komt dagelijks met je oefenen. De kinderarts en de orthopeed komen dagelijks kijken hoe het met je gaat.

Hoe lang duurt een scoliose operatie?

Deze duurt 3 tot 5 uur. Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg de bocht in je wervelkolom zo recht mogelijk. De wervels van de bocht worden vastgezet met behulp van metalen staven en schroeven.

Wat is een Vlinderwervel?

Bij een wervel ontbreekt een stukje in het midden: een vlinderwervel. Als de afwijking beperkt is tot een enkele vlinderwervel leidt dit zelden tot sco- liose.

Wat gebeurt er als je scoliose hebt?

Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom (ruggengraat). Soms ontstaat er één bocht, vaak zijn er twee. De wervelkolom heeft dan de vorm van de letter S. Behalve verkrommen kan de wervelkolom bij scoliose ook om zijn as gaan draaien (denk aan een wenteltrap).

Back To Top