Wat is de druklaag van een breedplaatvloer?

Wat is de druklaag van een breedplaatvloer?

Een breedplaat bestaat uit ca. 50 mm dik gewapend, geprefabriceerde betonplaat met zichtbare doorlopende tralieliggers. In het werk wordt op de breedplaatvloer een wapeningsnet en een constructief meewerkende gewapende betonlaag (druklaag) gestort, waardoor ook een monoliete betonvloer wordt verkregen.

Wat is de druklaag?

Een druklaag is een in het werk gestorte, gewapend betonnen afwerklaag op een (betonnen) constructievloer; de constructievloer is meestal een systeemvloer van vloerelementen (balken, kanaalplaten, broodjes, breedplaten, ribcassettevloer, TT-plaatvloer, wingvloer e.d.).

Waarom druklaag op welfsels?

“Net als het onderstutten is een extra druklaag vaak geen must, maar is het om scheurvorming te voorkomen, toch aan te raden. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk.

Wat is de minimale oplegging van een breedplaatvloer?

of een gedeeltelijke oplegging (normaliter 10 mm) gekozen worden. In de eindfase is niet zozeer de opleglengte van de breedplaatschil zelf van belang, als wel de verankering van de (onder-)wapening ter plaatse van de oplegging. De hiervoor benodigde verankeringslengte bedraagt minimaal 100 mm volgens de norm.

Wat zijn de voordelen van een breedplaatvloer?

De breedplaatvloer is makkelijk af te werken. Een ander groot voordeel van dit type vloer is dat de vloer te leggen is met een minimale naad. Hierdoor ben je verzekerd van een mooi egaal plafond en wordt de kans op zichtbare scheuren in het plafond verminderd.

Waar bestaat een breedplaatvloer uit?

Een bekistingsplaatvloer, breedplaatvloer of predal (België) is een vrijdragende systeemvloer en bestaat uit een circa 50 mm dikke vlakke rechthoekige elementen die gemaakt zijn van voorgespannen prefab beton met doorlopende tralieliggers. De vloer is in verschillende diktes, lengtes en breedtes verkrijgbaar.

Welke constructievloer?

Afmetingen van constructievloeren, systeemvloeren

Materiaal Vloerdikte, mm Overspanning, m
Beton, in het werk gestort 120 – 350 5 – 8
Prefab-beton 120 – 400 3 – 10
Cellenbeton 150 – 300 3 – 5
Keramisch 130 – 310 2 – 5

Wat betekent kanaalplaatvloer?

Een kanaalplaatvloer bestaat uit vlakke rechthoekige elementen, kanaalplaten of (in Zuids-Nederlands) welfsels genoemd, die gemaakt zijn van prefab voorgespannen beton. In deze platen zijn holle kanalen aangebracht.

Waarom een druklaag?

Een ter plaatse gestorte druklaag laat toe om verticale dwarskrachten op te nemen en zorgt voor de horizontale schijfwerking van de vloer. Bovendien kan de druklaag ook het draagvermogen van de elementen verhogen en/of grotere overspanningen mogelijk maken.

Wat is Welfsel?

Een welfsel is in België (Vlaanderen) een ander woord voor een vloerelement, vaak een soort kanaalplaat. Er zijn verschillende soorten welfsels. `De holle gewapende betonwelfsels zijn prefabelementen van 60 cm breedte en 13 of 17cm hoogte. De onderzijde is gewafeld, glad of voorzien van isolatie.

Hoeveel betondekking heeft de wapening nodig bij het maken van een Bekistingsplaatvloer?

Specificaties van een voorgespannen breedplaatvloer

Dikte 60-70-80-90 en 100 mm
Betondekking 20-25-30-35-40 mm
Strengen 8-12-16-20 van 29-52-100 mm2 per breedte van 2,4 meter
Standaardbreedte 2.40 m of 1.19 m (pasplaten mogelijk)
Betonkwaliteit C28/35 (standaard), C35/45

Hoe dik moet een verdiepingsvloer zijn?

De constructieve vloerdikte bedraagt gewoonlijk 200 mm (liggerhoogte 170 mm en druklaag boven de ligger 30 mm). Zijn de liggers minder hoog, dan kan de vloer dunner worden. Op de constructieve vloer komt meestal een afwerkvloer met een dikte variërend van 30 tot 50 mm.

Back To Top