Wat is de functie van een orgaan?

Wat is de functie van een orgaan?

Het woord orgaan is afgeleid van het Griekse woord organon, wat werktuig betekent. Organen zijn de werkzame delen van ons lichaam. Ze verzorgen de diverse taken die in ons lichaam uitgevoerd moeten worden. Voorbeelden van organen zijn: hart, longen, lever, maag.

Wat is een orgaan?

Een orgaan is, binnen een organisme, een geheel van weefsels met een of meerdere functies ten behoeve van dat organisme. Een huidmondje is bijvoorbeeld een orgaan dat bij planten de ventilatie regelt.

Wat is de belangrijkste orgaan?

Het hart van een mens Je hart is een van de belangrijkste organen in je lichaam. Het pompt bloed rond en zorgt ervoor dat je lichaam functioneert zoals het hoort.

Waar is een orgaan uit opgebouwd?

Organen zijn opgebouwd uit verschillende weefsels. En in orgaanstelsels werken organen samen. Al die dingen samen vormen een organisme. Jouw huid is een orgaan.

Is een arm een orgaan?

Ook dieren hebben weefsels en organen en ook planten hebben verschillende structuren al noemen we dat geen organen. Zo bestaat je arm bijvoorbeeld uit drie botten: opperarmbeen, spaakbeen en ellepijp. Je kunt er wel 23 verschillende spieren in aanwijzen. Je biceps en triceps in je bovenarm zijn wel de bekendste.

Wat is de functie van het bloedvatenstelsel?

Wat is de functie van bloedvaten? Aders vervoeren zuurstofarm bloed en afvalstoffen van de organen naar het hart toe. Slagaders brengen zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen naar je organen toe. Haarvaten zijn de haarfijne bloedvaatjes waarin de rode bloedcellen zuurstof en kooldioxide afgeven of opnemen.

Welke organen zitten er in je lichaam?

Orgaanstelsels

 • Bloedvatenstelsel (o.a. hart, aders)
 • Spijsverteringsstelsel (o.a. slokdarm, maag, darmen)
 • Ademhalingsstelsel (o.a. neus, luchtpijp, longen)
 • Zenuwstelsel (o.a. hersenen, ruggenmerg, zenuwen)
 • Voortplantingsstelsel (o.a. teelballen, eierstokken)
 • Hormoonstelsel (o.a. klieren)
 • Urinestelsel (o.a. nieren, blaas)

Wat is een voorbeeld van een orgaan?

Onderdeel van het lichaam met een eigen taak. Elk orgaan bestaat uit een eigen soort lichaamscellen. Voorbeelden van een orgaan zijn het oog, de schildklier, de nier en de milt. Het grootste menselijke orgaan is de huid.

Wat is de grootste orgaan van ons lichaam?

De huid is het grootste en zwaarste orgaan: het heeft een oppervlak van twee vierkante meter, weegt ongeveer tien kilo en is toch maar een paar millimeter dik.

Welk orgaan hoort bij welk Orgaanstelsel?

Je lichaam heeft elf orgaanstelsels: het skelet, het spierstelsel, het ademhalingsstelsel (je ademhalingswegen en je longen), het hart en vaatstelsel, het verteringsstelsel (je slokdarm, maag en darmen), het zenuwstelsel (je hersenen, ruggenmerg en zenuwen), het voortplantingsstelsel (een baarmoeder, eierstokken en …

Welke organen behoren tot het beenderstelsel?

Het beenderstelsel – 5….Het beenderstelsel heeft de volgende functies:

 • Het geeft vorm aan het lichaam.
 • Het geeft steun aan het lichaam.
 • Het beschermt belangrijke organen zoals: ruggenmerg, hersenen, hart en longen. De.
 • Het is een oorsprong- en aanhechtingsplaats voor. spieren.
 • Het maakt rode en witte bloedcellen aan.

Is de luchtpijp een orgaan?

De luchtpijp of trachea is een buisvormige verbinding tussen de stembanden in de larynx (het strottenhoofd) en de carina (de vertakking van de trachea in de rechter en linker hoofdbronchus)….

Luchtpijp
Trachea
Gegevens
Systeem Ademhalingsstelsel
Naslagwerken
Back To Top