Waarom depressief tijdens zwangerschap?

Waarom depressief tijdens zwangerschap?

Meestal is een depressie een combinatie van sociale, lichamelijke en psychische factoren. Dit kan voor ieder zwangere vrouw anders zijn. Wel zijn er een aantal risicofactoren die de kans op depressie tijdens de zwangerschap vergroten: Heftige levensgebeurtenissen, zoals een scheiding of sterfgeval in de familie.

Hoe herken je depressie bij zwangerschap?

Vergeetachtigheid en minder concentratie. Een leeg gevoel. Je waardeloos of schuldig voelen. Veel piekeren en je zorgen maken over je zwangerschap en baby.

Kan je depressief worden tijdens zwangerschap?

Ongeveer 10 tot 20% van de vrouwen heeft depressieve klachten tijdens de zwangerschap of in de eerste 3 maanden na de bevalling. De kans om voor het eerst of opnieuw depressief te worden is wel het grootst in het kraambed. Ook vrouwen die een miskraam of abortus hebben gehad kunnen daarna depressief worden.

Wat kun je doen aan prenatale depressie?

Blijf niet te lang lopen klachten: juist omdat je zwanger bent en een kindje draagt, is haast geboden. De huisarts kan je doorverwijzen naar de POP-poli, een speciale poli voor zwangere vrouwen met psychische klachten (waaronder prenatale depressie).

Wat is Peripartum depressie?

Een correctere term is postpartum (na de bevalling) depressie, en inmiddels praten we zelfs liever over een peripartum depressie. Hierbij krijgt de moeder tijdens de zwangerschap of in de eerste vier weken na de bevalling last van een depressie.

Wat moet je doen als je depressief bent?

Daarom: enkele tips om je depressie te lijf te gaan.

  1. Geef toe.
  2. Praat erover met anderen.
  3. Kies voor regelmaat.
  4. Beweeg regelmatig.
  5. Ga leuke dingen doen.
  6. Zeg ongezonde gewoonten vaarwel.
  7. Luister, vraag en oordeel niet.
  8. Sluit de ander niet buiten, maar betrek hem er juist bij.

Wat moet je doen als je denkt dat je depressief bent?

10 Tips tegen depressie

  1. Regelmatig slaappatroon.
  2. Regelmatig eetpatroon.
  3. Bewegen en de buitenlucht opzoeken.
  4. Sociaal contact onderhouden.
  5. Ontspannende activiteiten doen.
  6. Maak een positiviteitsboekje.
  7. Schrijf het op!
  8. Geef jezelf een compliment.

Wat te doen bij een prenatale depressie?

Adviezen bij een depressie na de bevalling

  1. Voel je niet schuldig over wat je voelt en denkt.
  2. Praat met mensen in je omgeving over je gevoel en zorgen.
  3. Vraag eventueel of ze willen helpen bij de verzorging van je kind.
  4. Kom gerust praten met je huisarts.
  5. Zorg voor tijd en rust voor jezelf.

Wat is een postnatale depressie?

In de weken tot maanden na de bevalling kan een depressie ontstaan. Dit heet een postpartum depressie. Je voelt je somber. Misschien ben je ook niet blij met de baby.

Wat zijn depressies tijdens de zwangerschap?

Depressies tijdens de zwangerschap of depressieve gevoelens worden veroorzaakt door hormonale veranderingen in je lichaam en de veranderingen in je leven na de geboorte van je kindje. Denk aan gebroken of slapeloze nachten, weinig tijd voor jezelf en je partner, en druk op je relatie.

Wanneer herken je zwangerschapsverschijnselen?

Een zwangerschap herken je in een vroeg stadium vaak aan een aantal bekende verschijnselen. Deze zwangerschapsverschijnselen treden op als de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand heeft genesteld. Dit is doorgaans acht tot tien dagen na de bevruchting, dus nadat jullie seks hebben gehad.

Wat is een zware depressie?

Een zware depressie is een van de meest heftige vormen van depressie waar je mee te maken kunt krijgen.. We leven tegenwoordig in een zeer geavanceerde maatschappij, als je kijkt naar technologische en sociale aspecten. Toch blijft de emotionele wereld voor ons een probleem.

Wat zijn de klachten van een depressie?

De klachten van een depressie zijn voor iedereen anders. Vaak gaat een depressie samen met een sombere en bedrukte stemming. Ook hebben veel mensen met een depressie last van andere psychische en lichamelijke klachten, zoals: Niet meer kunnen genieten of geen plezier meer hebben. Vermoeidheid.

Back To Top