Waar komt de malariamug voor?

Waar komt de malariamug voor?

Malaria tropica is de meest voorkomende malariavorm en kan men vooral oplopen in tropisch Afrika, daarnaast ook in Zuid-Oost-Azië en het (sub)tropische deel van Zuid Amerika. In Miden Amerika komt deze vorm van malaria veel minder voor.

Welke landen zijn malaria?

Malaria komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika (vooral in het Amazonegebied) en in Zuid-Oost Azië.

Wie kan malaria krijgen?

Iemand die malaria heeft, kan geen andere mensen besmetten. Iedereen die een land bezoekt waar malaria voorkomt, kan deze ziekte krijgen. Deze landen zijn vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Welke symptomen bij malaria?

Wat zijn symptomen van malaria? Symptomen zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn, vaak voorafgegaan door een grieperig gevoel.

Waarom is malaria dodelijk?

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk naar een arts gaat, wanneer u malaria symptomen krijgt. Een snelle behandeling is nodig, omdat malaria dodelijk kan zijn. Nadat de aanwezigheid van de parasieten in uw bloed is aangetoond, start de behandeling met medicijnen die de parasieten doden.

Wat zijn Sporozoïeten?

De mug steekt iemand die nog niet besmet is. Hierbij worden kiemen van de parasiet (sporozoïeten) in het nog niet zieke menselijke lichaam geïnjecteerd(1). De muggen steken omdat ze bloed nodig hebben om eitjes te kunnen leggen. Malaria wordt dan ook alleen door vrouwtjesmuggen overgebracht.

Waar geen malaria in Afrika?

Namibië is ook een grotendeels malariavrij land. Het noorden heeft een laag risico op malaria. Wij vinden dit land dan ook zeer geschikt voor een Afrikareis met kinderen en organiseren regelmatig kindvriendelijke reizen naar Namibië.

Waar malaria in Afrika?

Malaria komt voor in een aantal (sub)tropische gebieden. De malariagebieden bevinden zich in: West-, Centraal- en Oost-Afrika. Delen van Zuidelijk Afrika.

Kan je nog malaria krijgen als je pillen neemt?

Zelfs wanneer je malariatabletten inneemt, kun je malaria krijgen. Anti-malariamiddelen beschermen nooit 100% maar een infectie verloopt wel minder ernstig.

Hoe lang ben je ziek van malaria?

De periode die verloopt tussen de beet van een met Plasmodium besmette mug en het ontstaan van symptomen bedraagt meestal 12 tot 17 dagen (White 2014). Deze kan bij malaria veroorzaakt door P. falciparum soms slechts 7 dagen zijn en bij malaria veroorzaakt door P. malariae oplopen tot meerdere weken.

Welke malaria is dodelijk?

De gevaarlijkste is malaria tropica en wordt veroorzaakt door de parasiet plasmodium falciparum die bij reizigers als gevolg van complicaties binnen enkele dagen dodelijk kan verlopen.

Is malaria blijvend?

Hoewel omkeerbaar na behandeling, zijn er vaak blijvende letsels zoals epilepsie. Hiernaast kunnen ook ademnood, nierfalen en shock optreden. Er zijn vormen van malaria waarbij de parasieten in een soort van slaaptoestand aanwezig zijn in de lever.

Back To Top