Hoe en wanneer moet ik mijn hortensia snoeien?

Hoe en wanneer moet ik mijn hortensia snoeien?

Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia’s nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.

Wat te doen met uitgebloeide hortensia?

Bij de meeste struiken geldt dat je de uitgebloeide bloemen best meteen na de bloei in het najaar wegknipt, maar voor de hortensia gaat dit niet op. Snoei je je hortensia’s wel direct na de bloei, dan kunnen de snijwonden invriezen. Je kan de bloemen dus beter tot het voorjaar aan de struik te laten zitten.

Hoe onderhoud je een hortensia?

We raden aan de Hortensia regelmatig water te geven. Je kan het beste tweemaal per week een kleine hoeveelheid water geven. Het is van belang dat de grond, waar de in Hortensia staat, altijd lichtvochtig blijft. Let erop dat er geen laagje water aan de onderkant van de pot blijft staan.

Hoe houd je hortensia klein?

Om een te groot geworden struik kleiner te maken, kunt u het beste het ene jaar een deel van de oude takken wegknippen en het volgende jaar het andere deel. Zo houdt u een frisse struik, en belangrijker nog: u zorgt er zo voor dat de struik ieder jaar blijft bloeien.

Hoe en wanneer siergras snoeien?

De beste tijd om siergrassen te snoeien is na de winter, in het vroege voorjaar. Eind februari of begin maart is een goede periode om de snoeischaar erbij te pakken. Het is belangrijk om dat in deze tijd (einde winter) te doen.

Wat gebeurt er als je hortensia niet snoeit?

Terugsnoeien kan bij deze hortensia geen kwaad. Hydrangea paniculata bloeit op eenjarig hout, dus op takken die in datzelfde seizoen zijn gevormd. In beide gevallen zal de hortensia krachtig uitlopen en grote bloemen geven. Heb je liever een hogere struik met kleinere bloemen snoei de pluimhortensia dan helemaal niet.

Hoe verzorg ik een hortensia buiten?

Met deze tips bloeit een gezonde hortensia ieder jaar opnieuw:

  1. Standplaats: de meeste hortensia’s houden van zon in de voormiddag en schaduw in de namiddag. Buiten plaats je de hortensia in de halfschaduw en uit de wind.
  2. Water geven: geef tweemaal per week water.

Wat heeft een hortensia nodig?

Een hortensia heeft het meeste baat bij een humusrijke grondsoort die ook goed doorlatend is. De pH-waarde van de grond heeft invloed op de bloemkleur, maar is over het algemeen neutraal tot lichtzuur. Een voedzame compostgrond en voldoende water zullen de hortensia optimaal laten bloeien.

Welke hortensia blijft klein?

Hydrangea macrophylla ‘Tovelit’ , de kleinste van alle hortensia’s , zeer compact en bloeirijk ! Hydrangea macrophylla ‘Pia’, dwerghortensia , ideaal voor kleine tuin. Hydrangea macrophylla ‘Alaska’, compacte,middelgrote tot kleine boerenhortensia met schitterende pastelkleurige bloemen.

Hoeveel vorst kan een hortensia hebben?

De Hortensia is een plant die in principe best tegen wat vorst kan. Echter wanneer deze in een pot staat of wanneer de knoppen beginnen uit te lopen, kan deze vorstschade oplopen. Wil je in de zomer een rijk bloeiende hortensia dan is het beschermen zeker aan te raden!

Wanneer kun je deze hortensia snoeien?

In het vroege voorjaar kun je deze hortensia snoeien. Je kunt van deze struiken de planten tot vijftien centimeter boven de grond afknippen, voor een mooie compacte plant. Wil je dat de plant groter wordt, knip dan alleen de bloemen eraf.

Wat is een Hortensia bloeier?

De hortensia is een prachtige bloeier die perfect is als borderplant, oeverplant of haag. Deze plant met de mooie kleurige bloemen is erg makkelijk in onderhoud, maar wel moet je de hortensia snoeien.

Wat is een Hortensia struik?

De hortensia is een struik met heel veel pluspunten. Hij is erg sterk en helemaal niet ziektegevoelig. Hij bloeit maar liefst een half jaar aan één stuk door. Daarnaast is hij zeer makkelijk in onderhoud. Eigenlijk is zorgen voor voldoende water het belangrijkste bij deze plant, lees meer bij hortensia verzorging.

Back To Top